Tiilen valmistus

Tiilet tehtiin vaivaamalla savesta ja vedestä massa, jotta sen rakenne olisi tasaista ja se säilyisi yli talven kasoihin varastoituina. Saveen lisättiin hiekkaa (10 -30 %) tai murskattua maasälpää tai jopa heinää. Tämä esti tiilen kutistumisen ja näin halkeilemisen polton aikana.

Hyvin sekoitettu savi lyötiin puusta tehtyihin muotteihin. Avoimet pinnat tasattiin laudanpätkällä ja kakku kaadettiin lankunpäälle. Lankut nostettiin kuivumaan avoimen katoksen alle. Ilmakuivatus kesti 2-4 viikkoa, ja tapahtui vain lämpimään vuoden aikaan.

Kuivattamisen jälkeen tiiliaihiot poltettiin polttouunissa n. 900-1000 °C lämmössä. Jos lämpö oli liian alhainen tiilistä tuli arkoja kosteus- ja pakkasvaurioille, kun taas liian korkeassa lämmössä tiilet alkoivat sulaa.

Yksi tiili painoi noin 4-6kg. Yhteen kivikirkkoon tarvittiin Hiekkasen mukaan 30 000-50 000 tiiltä. Ja kokonaan tiilestä valumuuritekniikalla tehtyyn Hattulan kirkkoon niitä kului 110 000-120 000 tiiltä.

Lähteet:

  1. Hiekkanen Markus, Suomen kivikirkot keskiajalla. Helsinki 2003.
  2. Lindberg Carolus (toim.) Keksintöjen kirja, Rakennustaide ja rakennustekniikka, Varjo U., Huonerakennustekniikka, s. 525-28, Porvoo 1938.

Linkkejä:

  1. Tiilen valmistus Suomessa, Museovirasto.

    Copyright © Juha Sinivaara 2004